Theo Lint 1958-2024
rouwregister www.theolint.be
initiatielessen karate

Waarom karate doen?

nieuwsitem - 7 september 2010

Het is bekend dat veel mensen een vechtsport beoefenen om verkeerde redenen. Een aantal jonge mannen en vrouwen worden aangetrokken door de mythe van de onzichtbare karate-expert die iedereen verslaat en bakstenen met gemak doorslaat.

Men beseft daarbij niet de gigantische hoeveelheid zweet en vele jaren trainen voordat je bij het bovenstaande ook maar in de buurt komt. Want karate technieken kunnen zeker worden gebruikt om stenen door te slaan en tegenstanders in een gevecht te verslaan, maar als dit de voornaamste reden zou zijn, dan adviseren we dan het beter is te stoppen met karate, metser te worden of een geweer te kopen, waarmee men zekerder is het gevecht te winnen.

Dus, waarom karate beoefenen?

  1. Fitness: Karate training is erg krachtig. Beginners dienen rustig te beginnen, maar indien je wat verder komt dan wordt de training steeds harder en krachtiger. Er is veel krachttraining waardoor de spieren sterk en flexibel worden.
  2. Zelfverdediging: Heel wat mensen beginnen met karatetraining om zichzelf te kunnen verdedigen. Dat is een belangrijk bijkomend effect van de karatetraining. De training zelf is niet gericht op zelfverdediging, maar als je wat verder komt in karate dan zul je zelfverdedigingstechnieken heel effectief kunnen toepassen. Heel wat karatetechnieken kunnen direct vertaald worden als zelfverdedigingstechnieken.
  3. Coördinatie en balans: Karate vereist veel coördinatie en balans van je lichaam. Indien je met karate begint met een slechte coördinatie en balans, dan zul je met deze twee elementen flinke vorderingen maken gedurende de training.
  4. Zelfvertrouwen: het is zeker dat je zelfvertrouwen zal verbeteren naar gelang de karatetraining.Ook je zelfbeeld hoort hierbij. Veel leerlingen, en vooral vrouwen vertellen dat zij nu veel beter presteren in groepen en op het werk sinds zij met karate zijn begonnen.
  5. Genezing: Karatetraining is soms een middel om je gezondheid te verbeteren en soms een ziekte te genezen. Mensen die wel eens zijn aangevallen of misbruikt zijn, vertellen ons dat zij karate mede een belangrijke bron was in hun genezingsproces.
  6. Sport: Karate als sport is mooi en moeilijk tegelijkertijd. Er is namelijk een oneindige hoeveelheid kennis en kunde te vergaren. Daarbij is deze sport erg mooi om te zien. Veel personen houden van karate vanwege haar fysieke schoonheid.

 

Een clublid vertelt over zijn motivatie en ervaring met karate

Waarom heb je voor karate gekozen?

In een vroeger leven heb ik al al 8 jaar gezwommen. Altijd al had ik ervan gedroomd om te voetballen en toen ik verhuisde naar Oudenaarde kwam dat er ook van. Door de vele ruzies in de ploeg was ik het al snel beu en na drie jaar voetbal zocht ik naar iets anders. Ik wou graag iets kunnen wat anderen niet kunnen. Een niet alledaagse sport leek mij het leukste. Uiteindelijk ging ik in de richting van niet te gewelddadige gevechtsporten gaan zoeken. Judo leek mijn niet zo aantrekkelijk dus ging mijn keuze snel naar karate. Omdat ik in de club Sai Sei Kan zo goed ontvangen werd had ik al zeer snel beslist om deze sport te blijven volgen. Door mijn snelle vorderingen bleef mijn motivatie alleen maar groeien.

Karate Oudenaarde: karateka

Ik zocht al lange en nieuwe sport en had graag iets gedaan met gevechtsport. ik had wat informatie opgezocht op het internet en blijkbaar was karate één van de meest gediciplineerde sporten. (wat ik toch wel nodig heb)

Aan wie vertel je dat je karate doet?

Toen ik net begonnen was met karate wist mijn familie het wel en ook mijn dichtste vriendenkring. Verder ging het ook wel niet. Later kwamen wel meer mensen dat te weten. Toen ik in de hogeschool toekwam, in een sportrichting, gingen de medestudenten sneller vragen welke sport je doet en dan kun je moeilijk over gaan liegen. Daar wist iedereen vrij snel dat ik karate doe en je krijgt dan al snel bijnamen zoals karatekid. Wat ik ook wel merk dat is dat je meer respect krijgt. Als ze weten dat je een gevechtsport doet heeft dit een zekere invloed op de reactie van andere mensen. Je moet niet gewelddadig overkomen, blijf jezelf, dit heeft een zeker invloed.

Wat vind je leuk aan de training?

Tijdens de training doe ik het liefst de kumite. Ik doe ook graag eens vrij gevecht of thema’s dat afwijken van de basis van karate. Eens iets speciaals waar je jezelf goed op kunt uitleven daar kan ik zeker mijn voldoening in vinden. Het minste graag doe ik de kata’s.

Wat ik zo tof vind aan karate: het gevecht tegen uzelf. Je bepaalt zelf op welke manier je traint, hoe ver je wil gaan. Doe je competitie of niet. Je kan je er eens in uitleven. afreageren,…maar met controle. De trainingen zelf zijn ook tof. Ook dat iedereen eens opwarming mag geven.

Waarom doe je nu nog steeds karate?

De motivatie om karate te doen verandert sterk gedurende periode dat je in de karate zit. Iedereen begint met karate om te leren vechten, zich te leren verdedigen. Naar mate je beter wordt krijg je een ander besef. Je weet dat je, in zekere zin, jezelf al kunt verdedigen maar dan blijf je trainen om te streven naar een betere lichamelijke ontwikkeling. Je wilt ook niet meer kunnen “vechten” maar je wilt een betere karateka worden. Je doelen worden verlegd. Na een zekere tijd ga je karate meer gaan beschouwen als een sport dan als een gevechtsport. Net zoals iemand dat een betere tennisser wil worden, wil jij dan een betere karateka worden.


Dezelfde vragen werden ook voorgelegd aan de Sai Sei Kan jongeren